Странице

петак, 25. јул 2014.

Miris Grčke na tanjiru

- Čorba od tikvica,

- Losos file uz restovan krompir sa blitvom,

- Salata od čeri paradajza i feta sira sa maslinovim uljem.

 

Potrebno: 

Losos file, pakovanje iz Tempa ( za dve osobe) 
So,
Biber,
Grančica ruzmarina, (može i suvi) 
Krompir, 
Blitva, 
Tikvica, 
Malo mleka, 
Bag začin, 
Kašika pavlake, 
Čeri paradajz, 
Feta Sir,
Maslinovo ulje. 

Priprema :

Čorba od tikvica ( krem) - Očistiti 1 srednju tikvicu i iseći na kockice, staviti u vodu da se obari. Kad je kuvana, prebaciti ocedjene kockice tikvice u blender, izmiksati, dodati malo mleka i vratiti na šporet, začiniti ( so, biber, Bag začin, maslinovo ulje) i pustiti da provri. Pre služenja, ubaciti kašiku pavlake, ne mešati.

Riba i krompir - U tiganju zagrejati maslinovo ulje, dodati prethodno posoljenu i začinjenu ribu (koža se može natrljati belim lukom). Ribu pržiti prvo s kožom na dole par minuta, poklopljenu, zatim okrenuti i odgore dodati 2 grančice ruzmarina za miris. Poklopiti i pržiti još kratko. Riba je brzo gotova. U isti tiganj dodati prethodno obaren krompir i izmrviti ga varjačom, dodati još malo maslinovog ulja i prethodno obarenu blitvu. Osoliti, pobiberiti, po ukusu dodati Bag začina.  Pržiti par minuta, poklopljeno, medjutim uz stalno mešanje.

Salata - Oprati par čeri paradajza, (najbolje iz babine bašte) i dodati izmrvljen feta sir, preliti maslinovim ulje. Grančice ruzmarina sa ribe, iskoristiti za dekoraciju. 

Brza i lagana priprema, zdrav i dobar ručak za decu, ali i za odrasle. Losos u Tempu nije skup, ali ne mora biti losos, možete koristiti bilo koju ribu . 

Idealan ručak za mame koje nemaju vremena, posebno ako dan ranije obare krompir. Koristi se 1 tiganj i 1 šerpa ( prvo obarite blitvu, pa u istoj šerpi skuvate tikvice).


Нема коментара:

Постави коментар