Nedeljni rucak
Supa,
Sos,
Pečenje,
Krompir,
Salata.
Potrebno:
1 paket povrća za supu (peršun, zelen, šargarepa, malo celera, glavica luka)
Meso (zavisi šta imate: piletinu, govedinu, ... ) obično sa kostima
Biber u zrnu,
So,
BAG začin
Rezanci, po mogućstvu domaći
Ulje
Brasno
Šećer
Kuvani paradajz
Pileće belo za pečenje
Krompir
Salata
Priprema:
U veliku šerpu naliti vode, hladne, dodati meso i staviti da se kuva na laganoj vatri. Očistiti povrće, dodati u supu i ostaviti da se sve zajedno kuva sat vremena. Nikako ne mešati, najbolje je zaboraviti na sve :) Dodati so, biber u zrnu i kuvati još pola sata, sat. Na kraju dodati BAG začin, po ukusu i peršunov list. Ostaviti na tihoj vatri do posluženja. Pre služenja, procediti i staviti na jaču vatru da vri, dodati rezance. Kad se podignu, supa je gotova.
Ukoliko nemate rezance, napravite griz knedle. Razbijete 1 jaje, dobro ga ulupate, posolite, ukuliko imate džigericu iz supe, izgnječite je i dodate u jaje. U to umešate griz. Moja savršena mera je dva puta polovina ljuske razbijenog jajeta. Skvašenom kašikom vadite knedle i ubacujete u kipuću supu. Kad se podignu, gotove su.
Sos može biti različit, ja najčešće pravim paradajz sos. U manju šerpu na malo ulja upžim brašno, pa polako mešajući dodajem kuvani paradajz. Vratim na vatru i konstantno mešam. Dodam kašiku šećera, so i malo supe da razbije gustinu.
Pile ili samo belo meso dobro začiniti, marinadom, ili samo so, biber, malo aleve paprike, može i BAG začin, pa na krompir predhodno posoljen i pobiren i u rernu na 250° C. Kad porumeni gotovo je.
Salata je obavezan deo nedeljnog ručka. Ne zaboravite je :)
Volim da spremam nedeljni ručak, jer ne zahteva obavezu, sve se samo kuva, a priprema je brza i laka. Ako se noć ranije sve pripremi, lako je osmisliti i brz kolač, ili neki lakši desert za kasnije. Ponekad čak uspemo da obavimo i lepu šetnjicu, dok se ručak kuva.
Нема коментара:
Постави коментар